Ontvangstpaviljoen Prinsenpark

Dit wedstrijdontwerp was een antwoord op de vraag voor het ontwerp van een nieuw ontvangstpaviljoen en stelplaats voor het Provinciaal Domein Het Prinsenpark. Het nieuwe gebouw heeft een dubbel gebruik in het ontvangen van de vele bezoekers en het herbergen van alle infrastructuur die nodig is om het domein te onderhouden. Naast het ontwerp en de inplanting van het paviljoen werd er gevraagd naar een landschappelijke visie van de inkomzone en werd er gesteld dat het gebouw moest voldoen aan de hoogste normen wat betreft energiehuisvesting en het BREEAM-label moest dragen. Het cirkelvormige plan en de cilindervormige vorm hebben een dubbele functie. Enerzijds is het een helder figuur als marker in het landschap en anderzijds vormt het een poortgebouw tot het domein. Het gebouw is efficiënt en compact ontworpen met een lichte houten structuur op een zware betonnen fundering. Met deze elementaire parameters scoort het gebouw hoog wat betreft zijn energiebehoefte. Dit werd gecombineerd met een slimme snede, voldoende vrije hoogte voor rijdend materieel zoals tractoren en voldoende afgeschermd dakvlak voor zonnepanelen en andere technieken.

Opdrachtgever Provincie Antwerpen
Locatie Retie
Oppervlakte _
Fase Wedstrijd
Bedrag _
exploded view
exploded view
grondplan
grondplan